Hinduşka Ləvəngisi

Hind Quşu (Hinduşka) Ləvəngi

Ərzaqlar:

6 kiloluq hind quşu (hinduşka)

Göyərtili yağ qarışığı:

115 qram kərə yağı
Xırda doğranmış təzə göyərti qarışığı- kəklikotu, cəfəri, bibəriyə, reyhan, tərxun (əlinizin altında adı çəkilən bütün və ya istənilən göyərti qarışığını istifadə etmək olar)
Yarım limon şirəsi
Yarım portağal şirəsi
Əzilmiş beş diş sarımsaq (sarımsaq əzəndən istifadə edə bilərsiniz)
Duz və qara istiot

Qoz içliyi:

3 orta ölçülü qırmızı soğan
6 stəkan ət maşınından keçirilmiş qoz ləpəsi (xırda üyüdülmüş amma toz halında olmayan)
Yarım stəkan narşərab
2 çay qaşığı duz (zövqə görə dəyişir)
Yarım çay qaşığı narın qara istiot (zövqə görə dəyişir)

Sous:

4 stəkan hinduşka və yaxud toyuq bulyonu
55 qram kərə yağı
Yarım stəkan un

Hazırlanma qaydası:

Hinduşkanın içalatını təmizləyin və boynunu kəsib ayırın.Sonradan istifadə edəcəyiniz bulyonu hazırlamaq üçün kəsdiyiniz boyunu su ile dolu orta ölçülü qazanda 1 saat orta istilikdə qaynadın. Bolyunu kənara qoyun (lazım olacaq).

Hinduşkanın dərisi üstündə qalsın, onun içini və çölünü axar su altında yuyun. Daha sonra suyu süzülünüdək qurulayın. Hinduşkanın içini və çölünü duzlayın və istiotlayın. Kənara qoyun.

Göyərtili yağ qarışığını hazırlamaq üçün orta ölçülü tavada orta istilikdə yağı bir az əridin (krem halına gələnədək).  Hazır olduqdan sonra dərin qaba və ya kasaya boşaldın, üstünə limon və portağal şirələrini, doğranmış göyərtiləri, sarımsağı və zövqə görə duzla istiotu da qatın. Yaxşı qarışdırın. Hinduşkanı döş hissəsinin üstündə olan  dərini bir qədər qaldırın, ətdən aralansın amma qopmasın. Dərinin altına  göyərtili yağın yarısını əlinizlə yayın. Hinduşkanın çölünə də qalan yağ qarışığını sürtün.  Daha sonra ya soyuducuya qoyub ertəsi günü ya da hemin gün içini doldurub bişirin.

İçliyi hazırlayın. Soğanları ya ət maşınından ya da mətbəx kombaynerindən keçirin. Tənzifə doldurub, sıxın ki, suyu tamamən çıxsın. Xırdalanmış qoz ləpələrini, narşərabı, duz və istiotu suyu sıxılmış soğana əlavə edin.  Qarışdırın, duzu və istiotu zövqə görə əlavə edin.  Narşərabın miqdarını artırmaq da lazım ola bilər, ona görə qarışdırdıqca dadına baxın və zövqə görə qərar verin.  Hinduşkanı hazırladığınız içliylə doldurun və ayaqlarını mətbəx sapı ilə bağlayın.

Hinduşkanı telli formanın üstünə yerləşdirərək, 160c dərəcəlik sobada 3 saat yarım və ya 4 saat müddətində bişirin. Bu müddət ərzində hər yarım saatdan bir hazırladığınız hinduşka bulyonundan (toyuq bulyonu da ola bilər) yarım stəkan hinduşkanın üzərinə gəzdirin.

Sousu hazırlayın. Sobadakı formanın  dibinə yığılan hinduşka şirəsini bir qazana boşaldın. Bu şirə azdırsa, hazırladığınız bulyondan da buraya əlavə edib ki, toplam 4 stəkan alınsın.  Ayrıca bir tavada yağı əridib üzərinə un əlavə edin və qarışdırın. Yağ qarışığını bulyona əlavə edin, 10 dəqiqə qatılaşanadək qarışdırın. Çox qatı alınsa  bir az da bulyon əlavə edə bilərsiniz.

Hinduşkanı bölüb iri bir qaba yerləşdirin. Ləvəngisini isə ayrıca bir kəsada süfrəyə verə bilərsiniz. Sousu da ayrıca sous qabına töküb süfrəyə qoyun. Qeyd edim ki, sous Amerikan mətbəxinə aiddir.  Hinduşka üstünə sousdan bir az tökülərək yeyilir. Sousun hazırlanması zəruri deyil.

Nuş Olsun!

Müəllif: Fəridə Buyuran, Azcookbook

MÜƏLLİF



Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse pellentesque sit amet ipsum ut vehicula. Proin sollicitudin ut sapien id pretium. Quisque tempus, risus quis porta suscipit, lec...

BÖLMƏLƏR



BLOQQERLƏR



Taglar

babaqanuşbitkidadlıDesertlərdetoksdənizkələmiközlənmişpomidorObaNaturorqanik qidapomidorqidaqəlyənaltıreseptreseptlərrozmarinsağlamsağlam həyatsağlambədənsağlamhəyatsağlamiçkisağlamqidasalatşorbasuplarsəmənitəbiişirətərəvəzvitaminyaşayaymövsümü

INSTAGRAM